Skip to content
Zdrowe odżywianie
10 zasad zdrowego odżywiania
- Co najmniej 3 razy dziennie jedz warzywa i owoce – głównie świeże, mrożone, rzadziej suszone! Są one źródłem witamin, mikro, makroelementów, soli mineralnych i błonnika. Dorosły człowiek powinien codziennie zjeść 500 – 700 g warzyw i owoców.
- Warzywa najlepiej gotuj bez wody. Gotowanie na parze pozwala zachować ich wartości odżywcze. Gotowanie w wodzie niszczy około 75% zawartej w warzywach witaminy C.
- Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, cynku oraz niezbędnego dla organizmu składnika -żelaza. W miarę możliwości kupuj tylko młode chude mięso.
- Wybieraj raczej razowy pełnoziarnisty chleb.
- Zmień nawyki dotyczące spożywania tłuszczy. Jedz tylko niewielkie ilości masła, majonezu i tłustych serów. Wybieraj chude sery, jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu i półtłuste mleko.
- Unikaj smażenia. Podczas smażenia mięso wzbogaca się o 60% tłuszczu z patelni.
- Zrezygnuj z soli, a unikniesz wielu dolegliwości (m.in. nadciśnienia tętniczego). Dziennie możemy spożyć 6 g soli, pamiętaj, że nasze produkty mają już sól, która jest dodawana do konserwacji. Najlepiej używać soli ziolowych.
- Pij dużo wody mineralnej (niegazowanej) – co najmniej 1,5 l dziennie.
- Jedząc słodycze, pamiętaj o umiarze. Ogranicz spożywanie cukru (także w napojach)
- Nie przebywaj cały czas w domu. Odpoczywaj aktywnie – uprawiaj sport, chodź na spacery, odwiedzaj przyjaciół. Gości częstuj tylko zdrowymi potrawami przygotowanymi bez tłuszczu, najlepiej na parze, bez soli, bogatymi w witaminy.Pamiętaj jeszcze raz – jedz warzywa i owoce zwłaszcza nasze polskie (szczególnie polecam te z działek naszych rodzin).